Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

"Tinggalan Sendirian"

Andai dapat ku putar waktu, ingin sekali aku ku kembali di saat itu. Di saat bahagia bersama teman. Khususnya buat “Teman Tapi Mesra…” Sudah pastinya ada manis pahitnya dalam menjalinkan hubungan persaudaraan ini. Salah menduga, curiga dan tersadung langkah dalam bicara.

Sudah pasti setiap pertemuan pasti ada perpisahan dan kerana perpisahan adanya pertemuan. Lumrah dalam kehidupan, kawan sahabat rakan dan teman…semuanya datang dan pergi.

Dalam derita benar ada bahagianya dan dalam senyuman terukir tak siapa yang mampu menduga andai terselit duka. Duka yang tidak bisa dipamerkan di hadapannya. Tiada siapa yang mengharapkan sebuah pertemuan. Tiada siapa yang inginkan perpisahan. Bila terucap penerimaan dalam perpisahan, apakah hati mampu menerimanya. Lisan mengungkap sabar namun dalam jiwanya terpapar derita. Gembira di luaran dalam tiada diduga. Taksiran yang menjelma belum tentu menjadi kenyataan. Pandangan yang berbeza dari segenap. Adakah ya mahu tidak.

Namun begitu, terimalah dengan lapang dada dan hati terbuka. Sebaik-baik pengaturcaraan semestinya datang daripada Dia. Walaupun batin terseksa namun semua ada hikmahnya. Hikmah di sebalik kepahitan dan sengsara yang ditanggung.

Bersyukurlah dengan setiap kali badai menerpa. Kerana itu sudah jelas dan yakin bahawa Allah mengasihi hambanya yang ditimpa musibah. Bila lagi untuk kita ingati Dia andai bukan tika itu. Sebaiknya setiap masa dan setiap detik hembusan nafas. Usah dibiarkan nafas berlegar dengan sia-sia.

Hidup perlu diteruskan. Dalam musibah teruji tahap keimanan kita padaNya sedangkan yang lainnya terus terleka kelazatan dunia. Nikmat yang tiasa batasnya. Hanya yang bertuah sahaja terpilih dalam mencapai rahmat kasih sayangNya. Alhamdulillah. Nikmat terhunus tanpa terlintas.

Usah duka duhai hati, rintihan didengari Dia. Ganjaran tersedia buat mereka yang meredhainya. insya-Allah.

Sudah begitu, terima, syukur dan hadapilah dengan ujian yang mendatang. Kesyukuran dipanjatkan, masih ada yang mengingatimu.


Yang terbaik menantikan kehadiranmu…!!!”

2 comments:

Anonymous said...

Salam Eid milad ya akhi, 2/2/90....sory wish kt sini...

<>

Darwisy Sufi said...

syukran 'ala kulli hal..xdak mslh apa pon..yg utamanya doa dalam persaudaraan.. (^_^)

Post a Comment