Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Ambang ~2013~


Pantas berlalu masa meninggalkan kita. Tahun demi tahun, bulan demi bulan, minggu demi minggu, seharian berlalu begitu sahaja. Detik jam, minit dan saat. Detik waktu yang kian berlalu tanpa ada perhentian dan persimpangan. Menongkah dan melawan arus masa dunia yang tiada aral halangan. Terus maju dan bertapak di depan tanpa ada gangguan. Tapi apakah ada kesan yang tertinggal di belakangnya. Andai dahulu kita mempunyai azam untuk tahun 2012, apakah azam dan hajat kita tercapai dan terlaksana…??? Atau impian sekadar impian, fantasi yang tidak menjadi realiti. Hidup di dunia khayalan tanpa ada kenyataan. Di manakah hala tuju kehidupan dalam menggapai kejayaan. Ruang waktu yang berkesempatan kita habiskan dengan segala sesuatu yang ada manfaat atau sebaliknya. Kenangan manis dan pahit terbayang di mata minda. Memori suka dan duka terimbau satu persatu. Bila suka, terasa ingin kembali di saat itu. Andai duka, mahu sahaja mengelak dari terhenti tika itu. Namun begitu, bukankah fitrah semulajadi segala tiap sesuatu ada ‘pasangan’nya. Itulah hakikat fenomena yang tidak sama sekali dapat kita ubah dengan sewenang-wenangnya. Terima dengan hati terbuka.

Acap kali kita berprasangka yang tidak manis bila kita terpaksa berhadapan dengan situasi perit dalam kehidupan. Mengeluh dan meratap bagai nak rak. Bukankah semua itu adalah satu pengalaman dalam hidup dalam mematangkan diri kita. Di saat teruji untuk membuat penilaian dalam sesuatu perkara. Apa gunanya hidup tanpa cabaran dan dugaan. Setiap rintangan yang kita lalui tidak sehebat seperti ‘mereka’ yang terdahulu. Namun, masih ada yang gah dengan diri masing-masing.

Biarpun sama sekali yang berlalu tanpa kenyataan yang kita harapkan, perjalanan dan derap langkah perlu kita teruskan. Bersyukurlah andai kini masih lagi bernafas di atas muka bumi Allah s.w.t.. Bernyawa dengan tanpa ada bayaran yang perlu terlaksana saban waktu. Bersama, dimanakah tanda syukur kita pada Ilahi…??? Di atas kurniaan yang tidak berbelah bagi. Apakah kita hamba yang bersyukur buat pemilik duniawi dan ukhrawi…???


Berjalan dan berjalanlah..
Bernafas dan teruslah bernafas..
Sampai saatnya kita akan ketemu ‘persimpangan’ buat kesekian kalinya..
Persimpangan demi persimpangan..
Sehingga ‘merasai’ akan nikmat yang tiada tandingan. insya-Allah..

0 comments:

Post a Comment