Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Santai..


 * 4 Perkara yang paling berharga pada diri manusia

Rasulullah SAW telah bersabda : Ada empat perkara paling berharga dalam diri manusia dan ia boleh hilang dengan empat sebab. Empat perkara yang paling berharga tersebut adalah : 1-Akal. 2-Agama. 3-Malu. 4-Amal Soleh. Maka akal akan hilang disebabkan marah, Agama akan hilang disebabkan dengki, Malu akan hilang disebabkan tamak, Dan amal soleh akan hilang disebabkan suka menceritakan keburukan orang lain.


****************************************************************************************************

* Ilmu Pengetahuan

Daripada Ali bin Abi Talib r.a berkata : Rasulullah s.a.w bersabda: “Ilmu itu seperti gudang, dan kuncinya adalah bertanya. Maka hendaklah kamu sering bertanya semoga kamu diberi rahmat oleh Allah Ta’ala. Maka sesungguhnya daripada pertanyaan itu diberi pahala akan empat orang. Pertama orang yang bertanya. Kedua guru yang menjawab. Ketiga orang yang mendengar jawapan itu. Keempat orang yang cinta kepada mereka.”


****************************************************************************************************

 * 4 perkara yang Terlebih Baik

Nabi SAW bersabda, ada 4 perkara yang dipandang baik tetapi terlebih baik : 1. Sifat malu pada lelaki adalah baik, tetapi terbaik jika sifat tersebut terdapat pada wanita 2. Keadilan adalah sifat yang baik pada setiap orang, tetapi sifat tersebut terlebih baik jika terdapat pada seorang pemimpin. 3. Taubat seorang yang sudah tua adalah baik, tetapi taubat seorang pemuda adalah terlebih baik. 4. Derma dari seorang jutawan adalah baik, tetapi terlebih baik jika derma adalah dari seorang yang fakir.


****************************************************************************************************
(n_n)(n_n)

0 comments:

Post a Comment