Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Bicara Kerudung ( Bahagian 1 )

Segala puji bagi Allah, Tuhan Sekalian Alam, selawat dan salam ke atas junjungan Agung Nabi Muhammad s.a.w. penutup segala nabi. Dan ahli keluarga baginda tidak dilupakan juga buat para sahabat r.a. dan pejuang dakwah dan jihad di jalanNya.


Ku mohon ampun atas ketelanjuranku dalam perjalanan hidupku ini. Yang lepas, tika saat ini dan waktu mendatang, ku mengharapkan ampunan dan rahmat dariMu.

Buat diriku, ibu bapa dan ahli keluargaku, saudara-mara dan guru-guruku, sahabat handai dan teman sejati, teman seperjuangku dan jiran tetanggaku, masyarakat sekelilingku, Muslimin dan Muslimat sama ada yang masih hidup ataupun yang sudah tiada dan semuanya yang membaca ‘risalah’ ini.


“Hidup yang sementara..
di atas dunia yang kian bersisa..
penuh dosa noda..
yang ketara dek diriku yang alpa.”

*************** (^_^) ***************

‘Rentetan’ buatmu tudung. Andai suruh pakai tudung ada saja alasan. Alasan yang gila-gila dan tidak masuk akal. Macam makhluk yang tiada akal. Tapi, baguslah kalau ada ‘respond’ yang baik. Bilamana menyentuh bab tudung sudah pastinya diklasifikasikan sebagai menjaga maslahah, aurat. Semestinya golongan Hawa - perempuan, gadis, wanita - tak kan pula kaum Adam.  Menutup aurat tidak kisahlah menggunakan kain, kapas, surat khabar, tudung saji atau apa sekalipun yang pastinya tutup aurat.


Lumrah bagi manusia mahukan yang terbaik dalam setiap pengisian hidup. Tanyalah sesiapa sekalipun, semuanya inginkan yang manis dipandang.  Hatta pasangan yang halal sehidup semati. Konon-kononnya. Pernah ada yang katakan pada ana suatu ketika…

“sebab pakai tudung la orang nak tengok apa yang ada dalam tudung tu..”
“sebab pakai tudung la orang nak tengok apa yang ada di sebalik tudung tu..”

Kalau dah rasa nak tengok sangat boleh saja…gunakan ‘wasilah’ yang halal. Yakin dengan perintah Dia. Suruhan yang wajib sudah lama termaktub di dalam al Quran tentang tudung ataupun kerudung. Masihkah dikau ragu tentang Kalamullah wahai Muslimin Muslimat…???

Jangan kerana hidup pada zaman moden serba maju tapi, akal pemikiran macam zaman batu. Sekarang pun banyak batu juga. Keras batu-batu di luar sana. Sebab itulah hati manusia pun keras semacam saja.

0 comments:

Post a Comment