Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

~Tanah Suci, Haramain~

“Kalau hang nak pi wat haji atau umrah, habaq la..nanti ayah buh duit dalam bank…”


Terlintas kata-katanya yang masih terngiang setelah bertahun lamanya terucap ucapan ini. Pada waktu itu, sekadar niat dan berkeinginan hendak menjejakkan kaki ke kota suci Mekah dan Madinah. Asyik terfikir bilalah agaknya kaki yang berat melangkah ke masjid ini mampu menjejak ke tanah suci itu. Terbayangkan apakah diri yang dipenuhi dengan dosa ini mampu untuk menghadirkan diri di satu tempat yang cukup mulia di atas muka bumi Allah s.w.t.. Biarpun arwah pernah berpesan pada diri ini, namun hajat arwah untuk melihat anaknya tiba di sana tak kesampaian di saat hayat di kandung badannya. Mudahan doa itu menjadi satu wasilah buat diri ini dan arwah untuk amalan yang berterusan hingga ke akhirnya.

…………………………………………………………….

“Masa kak pi wat umrah dulu, tak pikiaq apa menda dah..rasa nak duk sana ja…rasa macam xmau balik..xpikiaq pasai qeja, xpkiaq pasai len dah..seqonok..”

Teringat semula perbualan di antara diri ini dengan seorang ustazah yang membahaskan dirinya sebagai seorang kakak. Perbualan ketika di medan bersama dalam mendidik anak-anak watan mencari jalan dalam kehidupan. Memang benar, seronok bila mana mendengar cerita dan kisah-kisah yang dirungkai satu demi satu tentang Masjidil Haram, Masjid Nabawi, Mekah dan Madinah. Rasa ingin mencuba sendiri pengalaman orang yang menceritakan itu. Tapi, di saat itu belum ada rezekinya lagi.

…………………………………………………………….
Akhirnya, segala yang dipinta, apa yang diharapkan dipermudahkan akan segala urusan. Biarpun ada aralnya, namun begitu diri ini mampu untuk memperhambakan diri di dunia ‘langit terbuka’. Madinatul Munawwarah dan Makkatul Mukarramah. Allahu Akbar. Segala Puji Bagi Allah Tuhan Sekalian Alam. Indahnya nikmat merasai sendiri kehidupan sebagai hambanya di Haramain.

0 comments:

Post a Comment