Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Rejab 1434


Datangnya tetamu usah dijemput, sampai masanya ketemu jua. Pantas masa meninggalkan kita yang terleka dek belaian dunia. Belaian yang tiada erti penghujungnya. Terbuai dengan keasyikan yang sementara. Entah benar atau tidak, bukan semuanya tahu pada tika ini kita sudah menjejakkan diri ke dalam bulan Rejab.

Tidak hairan dan tidak kisah dengan kehadiran tetamu ini. Sedangkan ramai diantara kita yang bersemangat menantinya. Kenapa..??? Mungkin terasa bahangnya Ramadhan. Menanti bulan yang dipenuhi rahmat, maghfirah ; keampunan dan seribu satu kebaikan yang tidak terjangkau dan terlintas di akal minda kita.

Sekarang ada masa untuk mempraktikkan diri sebelum melangkah masuk ke dalam bulan Ramadhan. Andai ada ‘amanah’ yang belum terlaksana buat kaum hawa, percepatkanlah usaikan ‘amanah’ anda. Kaum adam juga tak terlepas, mana nak tahu ‘amanah’ yang belum dilaksanakan sejak tahun lalu. Cepat-cepatlah tunaikan. Jangan sampai ‘denda’ dan ‘peringatan’ datang, baru nak sedar diri.

Dan tahniah buat mereka yang sudah laksanakan ‘amanah’ yang terbatas saban waktu. Mengajar erti sabar buat mereka yang tahu menilai mana yang baik mana yang kurang baik. Apa sekalipun, hikmah yang tersembunyi bakal menjelma dan dirasai buat sesiapa yang tidak kenal makna penyesalan. Penyesalan yang membawa ke arah kebaikan. ^_^

0 comments:

Post a Comment