Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

~ 5 Tahun ~

25 September 2009

Saat terpisahnya dengan keluarga dengan kucupan salam dan lambaian tangan ahli keluarga. Harapan dikalungkan di pundak. Terasa berat tapi perjuangan memerlukan satu pengorbanan. Entah bila akan kembali semula seperti sedia kala.

26 September 2009

Setelah berbelas jam perjalanan, tiba saat kaki melangkah menjejak bumi para nabi, bumi seribu menara, ‘ardhul kinanah’ seumpamanya. Pertama kali melihat dunia di sini seolah-olah berada di suatu tempat yang berbeza sekali.

“..Realiti duniawi tidak sepertimana fantasi mimpi…”

Dengan suasana dan persekitaran yang terlampau asing. Dengan hiruk pikuk lautan manusia yang berkejaran ke sana ke mari. Dengan ragam manusia yang tiada ‘disiplin’ diri. Belum sampai sejam di sini, dunia seperti dilanda musibah yang menakutkan. Menakutkan…???? Oh tidak…

Melalui saat-saat bergelar anak perantauan di bumi yang jauh dari tanah kelahiran bukanlah suatu yang mudah untuk diterima. Di awalnya sahaja. Banyak cabaran, ujian dan dugaan yang perlu ditempuhi. Dengan melayani ragam orang tempatan yang kadang-kala menyakitkan hati. Sebahagiannya sahaja. Tidak semuanya.

Dari saat kekok dalam bab muamalah dan pergaulan sesama warga tempatan hinggalah mampu bergaduh bertekak dengan mereka. Memang satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Bertekak dalam keadaan tertentu sahaja.

Bak kata hati nurani, “tak boleh bagi muka sangat dengan arab ni, melampau..”

Pertemuan, perkenalan dan perpisahan silih berganti yang menjadi fitrah dan lumrah di sini. Dulu kerap kali bertemu dan acapkali menjeling mata, kini sukar sekali dan tiada lagi. Semuanya yang berada di sini mempunyai misi dan visi tersendiri. Mempunyai matlamat dan hala tuju yang ingin digenggami. Cumanya samada tercapai atau tidak masakan ‘peraturan’ dunia yang bergelar ‘… ummu ad dunya..’

Mustahil andai tiada gelak tawa, riang gembira lagikan pula kecewa hiba di saat lemahnya jiwa untuk menerima berita yang mengundang duka. Lagi pula dengan keluarga yang jauh di mata. Hanya kawan, sahabat dan teman yang menjadi tempat melepaskan segala sesuatu yang terbuku terpendam.

Sekali gagal bukan bermakna gagal selamanya. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Usah diperlekehkan yang lain. Mana tahu kekurangan yang dilihat itu tidak seteruk dan tidak sehina kekurangan diri yang masih Allah Taala simpankan, yang Dia hijabkan daripada pandangan dunia.

“..Memori demi memori terlintas dan terpatri..”

26 September 2014

Pejam celik pejam celik, genap 5 tahun keberadaan di bumi Mesir ini. Siapa sangka masa berlalu cukup pantas tidak disedari. Kewujudan kaum Melayu di bumi Dumyat ini kian berkurangan. Masing-masing pulang dengan segulung ijazah tidak kurang juga dengan amanah dan tanggungjawab yang digalas. Siapa sangka, 5 tahun yang dirasakan suatu tempoh yang lama boleh berlalu begitu sahaja. Dunia akhir zaman. Masa pantas berlalu meninggalkan yang terleka dengan ‘buaian kenikmatan’ ‘syurga dunia’ ini.


“..Berbaki yang ada, perjuangan dalam kehidupan perlu diteruskan. Bersambung dari generasi kepada generasi. Tiada akhirnya masa kini..”


0 comments:

Post a Comment