Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Monolog Diri , Suara Hati Insani

Bismillah, Dengan Nama – Mu ya Allah..
Segala puji bagi Allah s.w.t. Tuhan Sekalian Alam..
Maha Agung lagi Maha Tinggi dari segalanya..
Selawat dan salam ke atas junjungan agung lagi mulia, kekasih - Nya yakni Nabi Muhammad s.a.w. penutup sekalian nabi dan rasul..
Kesejahteraan buat ahli keluarga Baginda Rasulallah, ulul Azmi dan jua buat para sahabat r.a. seluruhnya..
Tidak ketinggalan buat para tabi’ tabi’in..
Para alim ‘ulama, para cendekiawan Islam dan para syuhada’..
Buat mereka yang memnyebarkan risalah “Nurul Huda” di persada seantero dunia..
Membangun bersama berjuang demi agama nan suci, Islam..
Muslimin Muslimat Mu’minin Mu’minat..

**********************************************************************

Dua nikmat selepas kemanisan Iman, Islam dan Ihsan yang mana terbina rukun agama buat manusia insan kerdil di hadapan Sang Pencipta iaitu nikmat sihat tubuh badan biarpun dari segi rohani dan jasmani, dan jua nikmat masa lapang dan luas yang sering terabai dan terasing bila kesenangan dan kemewahan merangkul diri mencengkam jasad pinjaman sehingga leka dengan fatamorgana dunia.

Syukur dan redha atas “…pinjaman tidak berbayar..” buat insan kerdil ini setelah sekian lamanya menghirup udara tanpa ada sekatan. Biar sesekali terasa nyawa di akhirnya. Terfikir saban waktu, “..apakah hari ini adalah hari terakhirku…??? “ Syahadah dan wudu’ menjadi ‘teman’ saat ‘kematian yang sementara’ sambil memikirkan dosa noda yang entah terampun oleh - Nya atau tidak. Memikirkan salah silap sesama makhluk yang berat sekali meyakinkan diri bahawa diri ini dimaafi oleh mereka yang pernah mengenali diri ini biar seketika sedetik waktu.

Beban yang tertanggung sekian lama, acapkali terasa tidak mampu dipikul namun digagahinya jua dengan hiasan senyuman diukirkan di dua ulas bibir. Tidak mampu terluah dengan lisan adakala termaktub dengan tulisan. Hidup diteruskan hatta…

“…tidak ada beban yang berat jika Allah mengkehendaki beban berat anda menjadi ringan,
tidak ada penderitaan jika Allah mengkehendaki menjadi kebahagiaan…”

Terima kasih akan kata - kata ‘penghidupan semula’ ini. Senyuman mampu diukir saat menerimanya. Siapa sangka makna yang mendalam bagi mereka yang kian pudar sinar cahaya. Letih dengan permainan dunia.

Letih dengan ragam manusia. Pendam segala apa yang ingin dibicara. Pendam segala yang ingin dikata. Pendam apa yang ingin diluah. Tidak mampu untuk diucap dengan lidah, dengan lisan. Memikirkan apa yang bakal keluar dianggap sebagai satu beban buat mereka. Dianggap sebagai satu tohmahan. Apa mungkin dianggap sebagai gangguan…???

Hati memendam segala perit. Memendam segala jerih. Mencari ruang untuk bersendiri. Berbicara dan berbisik seorang diri. Bicara dalam mimpi yang entah bila kan jadi realiti. Bila sudah letih berhadapan seorang diri, puas menyembah bumi menangisi kerdil dan lemahnya keupayaan diri. Sujud menghadap Ilahi sambil ‘mutiara jernih’ menitis ke bumi terkenangkan dosa insani apakah diampuni.

Tahun yang mengajar erti hidup yang tiada disangka tidak dipinta oleh diri ini, menjadi ‘bahan kajian’ oleh fitnah duniawi dan iri hati. Menjadi perantaraan maksiat yang terhidang di hadapan mata. Kias dan bayangan sudah diberi namun tiada daya memikirkan lagi.

Baru kusedari adakah ini sebagai satu kifarah buat manusia yang pernah melalui dunia kenikmatan biarpun laluan yang dilalui itu hakikatnya satu kesamaran yang masih ada sinar yang menanti hadapan sana. Risau sebenarnya andai terus gelap tanpa cahaya petunjuk.

Saat tersedar dari “..lena yang panjang..” dan “..khayalan yang penuh tipu daya..”, ingin kembali ke jalan - Nya. Namun bukan mudah untuk diteruskan biarpun kaki melangkah sekadar beberapa tapak. Setiap kali melangkah, hati terkilan dan terguris dengan kenangan silam. Kenangan silam yang menjadi bayangan hitam yang ingin dipadam. Sampai bila harus ditanggung penderitaan ini.

Saat bersama namun dirasakan seperti dunia sepi menyendiri..
Saat bersendirian terasa seperti ada peneman menjadi penghibur diri..
Terasing biar ada di depan mata..
Terleka dengan dunia sendiri berhadap dengan permainan dunia..
Dimensi membutakan mata memekakkan telinga..
Paradigma dunia menjadi hilang dalam kesamaran..
Leka dan alpa, perhubungan menjadi kian renggang dan kian pudar dari awalnya..

Keaiban diri dicanang di ruang pelusuk bumi, di ruang mata tak kelihatan baiknya saat kesilapan dipandang besar. Terasa cengkaman jiwa menghambat perasaan yang ingin berkasih. Benci dan iri menguasai diri sehinggakan yang lain menjadi korban dengki dan dendam.

Dendam kesumat terpahat padat .
Api amarah yang tidak pernah pudar dan padam...
Hasutan syaitan yang tidak pernah sesekali mengalah..

**********************************************************************

Bermula dari satu pandangan, saat terukir berbalas senyuman dan teguran sapa, tika terbina sebuah perkenalan dan binanya sebuah perhubungan diteruskan pula dengan persahabatan.

Di mana ingin ku cari galang ganti seorang ‘Teman’

Senyuman di ulas bibir saat kenangan ada bersama biar ada manis pahit dalam perhubungan. Resah dan gelisah, teguran pedas dan pedih, tajam memakan diri. Kata-kata sindiran dianggap mainan sebagai hiasan warna warni perjalanan.

Saat berkongsi pengalaman hidup dan luahan soal hati dan perasaan. Menjadi sahabat dan teman kepercayan. Namun dalam masa yang sama risau andai apa yang dikongsi menjadi persoalan dan perbahasan buat yang tidak dikenali. Tokok tambah dalam ‘cereka’ menjadi ‘halwa’ manisnya bercerita.

Tiada akan adanya dendam tiada akan adanya dengki. Namun mendung di pertengahan tiada jangka dengan arus dunia. Akhirnya senyap menyepi membawa diri dibuang insani yang pernah terisi di kamus kehidupan. Diketepi nan menjaga naluri dan perasaan. Masing-masing dengan cara yang tersendiri. Biarpun begitu usah ada benci saat kita pergi membawa haluan yang kita tempuhi.

Tidak perlu menjadi batu api. Tidak perlu diaibkan silap salah, tidak perlu dihebohkan buat umat manusia tentang si fulan itu dan si fulan ini. Salah mana sekalipun insan itu, apakah kita tahu mungkin ada sesuatu yang dia lakukan yang menjadi wasilah darjat manusia diangkat biar dihina di kaca mata manusia.

Gah mana diri kau sehinggakan kau fikir kau saja betul semuanya. Keras kepala, degil, mustahil tiada dalam diri. Jangan kau canang keaiban manusia sekeliling kau. Jangan sampai keaiban kau sendiri terpamer dek perbuatan kau yang cuba kau selindung dari pengetahuan yang lain.

Hubungan persahabatan yang jernih jangan kau cuba keruhkan biarpun tanpa di depan mata. Kata kau, kau ingin berhenti menjaja namun tidak pelik dan tidak hairan kalau kau tidak tunaikan. Hipokrit diri kau akan memakan diri. “..Just wait and see..”

Wahai manusia, biar kalian ada dendam dan amarah buat diri ini, terserah pada kalian. Kalian ada hak untuk benci marah dan buang diri ini dalam hidup kalian. Maaf, aku tiada masa untuk benci kalian. Aku tiada ruang untuk mendendami kalian. Aku tidak punya waktu untuk marah kalian. Apa yang akan aku peroleh andai aku memendam benci, dendam dan marah…???

“…Aku juga seorang manusia yang punyai naluri dan perasaan...”

Tiada apa yang aku dapat kecuali diri sendiri yang rasa terseksa. Jiwa menderita memikirkan hal perihal yang lain tiada untungnya bagiku ini. Apa sekalipun yang kalian lakukan terhadapku, sebelum mata terpejam di saat “.. kematian sementara..”, kemaafan dan doa ku kirimkan buat semuanya. insyaAllah.

**********************************************************************

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi dengan izin - Nya dapat lagi diri ini bernafas di atas muka bumi pinjaman sementara. Umur yang meningkat, usia yang kian berkurang. Hampirya diri ini dengan kematian. Sampai masanya akan mendapat gelaran ‘arwah’. Sekarang ini hanya digelar ‘bakal jenazah’. Bilanya, di mananya, saatnya, keadaanya, semuanya sudah ditetapkan. Menanti tiba waktu ajal menjemput, saat hadirnya ‘tetamu’ yang dirai .. Malaikat Izrail ..

Apakah tika itu diri ini bersedia menyambut ‘tetamu kehormat’ tersebut..???
Apakah hadirnya ‘tetamu’ itu dengan khabar gembira dan senyuman yang terukir..???
Apakah diri ini redha pada waktunya itu…???

“..Mudahan apabila aku mati kelak, aku redha untuk bertemu dengan Allah Taala dan
Allah Taala redha untuk bertemu denganku..”

Rahmat dan Maghfirah - Mu ku pohon dari kini buat selamanya. Bukan sahaja buatku bahkan buat emak ayah, ibu bapa, ahli keluarga dan kaum kerabat saudara mara, jiran tetangga, sahabat handai, semua umat Islam umumnya samada yang masih hidup mahupun yang sudah tiada meninggalkan dunia fana ini. Allahumma amin.

Tanpa mereka, siapakah diri ini setelah 25 tahun ‘bertatih’ suku abad di muka bumi ini. Mencari dan terus mencari di setiap persinggahan untuk pulang ke ‘kamar halaman’ berbekalkan sedikit bekalan.

Terkadang diri ini tersasar dari arah tujuan, timur barat utara selatan, aku merangkak pergi. Ada derita, beban, cacat celanya dalam setiap derap langkah. Ada susah payah yang aku tinggalkan buat kalian. Dengan rasa rendah diri, inginku pinta, kemaafan dan redha kalian buat diri ini walaupun aku tahu tidak semua mampu untuk memberikannya. Aku berharap, tanggungjawab aku sudah usai akan hal ini.

Ya Allah, Tuhan Yang Esa, pada - Mu dipanjatkan doa, tetapkan iman kami pada agama - Mu. Tunjuki kami jalan yang Kau redhai dah rahmati.

Amin Ya Rahman..
Amin Ya Rahim..
Amin Ya Rabbal ‘alamin..~ monolog ~
Muhammad Sobri bin Abdul Rahim
02 Februari 1990 / 06 Rejab 1410
Jam 1621

0 comments:

Post a Comment