Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

~ Imbauan Haramain * Sahabat ~


Dua tahun berlalu sudah akan tetapi setiap kenangan yang berlaku dan terjadi masih segar utuh di ingatan. Kenangan yang seringkali menjadi sinar harapan yang pasti untuk ku kecapi namun entah bila masanya nan tiba lagi. Sinar yang tidak akan pudar biar hidup dimamah usia.  Siapa sangka kenangan yang dilalui dan dirasai dua tahun lepas terasa bagaikan semalam.

…‘Sakinah’ dan ‘Mawaddah’ dalam mencari ‘Mardhiah’…

Buat pertama kali ku jejak di sana, terasa nyaman dan aman mengisi ‘kekosongan’ diri. Mustahil untuk ku perolehi di lain tempatnya sama seperti di sana. Dalam masa yang sama diri yang hina malu untuk menyembah Yang Esa di bumi dan tanah bertuah itu. Apakah layaknya diri yang penuh noda ini bertatih di hadapan-Mu ya Allah, Tuhan Sekalian Alam. Kerdil rasanya hamba yang lemah berteleku mengadap Ilahi.

***************************Apatah pula dengan pertemuan dengan seseorang yang layak ku gelar sahabat. Mencarimu bagai mencari mutiara di dasar lautan. Merapu sudah . Macam lirik lagu pula. Abaikan. Ya, pertemuan dengannya di Tanah Suci Haramain setelah bertahun sudah berpisah di Ardhul Kinanah. Ku jangka pertemuan kembali bertemu di tanah air Malaysia tapi apakan daya suratan-Nya lebih indah mengatasi segala.

Dalam kesibukan bermuamalat dan berdiskusi akan pelajaran dan kehidupan di sana, sempat lagi dia meluangkan masa, mencuri masa untuk ketemu. Mencari peluang bersemuka ketemu di pintu masuk masjid Nabawi saat petang menjengah. Masih seperti dulu, wajah yang tidak pernah lekang dari senyuman. ( tak hairan la ramai yang menjadikan menantu ^_^ )

Pertemuan awal yang cukup singkat sekadar bertukar senyuman dan sapa mesra. Kunjung bersama dalam ‘program’ dan ‘etika’. Hingga menjejak langkah ke bumi seribu menara. Masa yang singkat dimanfaat bersama yang lainnya. Ada yang ‘laqa’ sikit-sikit perkara biasalah kan... dunia remaja.. Remaja la sangat.

Dalam diam ku pelajari sikapnya yang bersahaja dan cara teguran dan pelajarannya. Terasa jurang yang cukup ketara. ‘Senior’ katakan. Lebih mengenali dunia seisinya berbanding diri ini.

Terima kasih atas segala tunjuk ajar dan ‘disiplin diri’ buat diri ini.

- teringat kenangan di ‘7E’ tengah malam buta..

- kenangan ‘tazkirah padu’ di ruangan pintu masuk ‘rumah Kedah’ bersama Caq Mansoury

0 comments:

Post a Comment