Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

06 Rejab 1436H


06 Rejab 1410 H - 06 Rejab 1436 H

Satu tarikh yang baru sahaja berlalu. Genap usiaku  mengikut kalendar Islam dalam dunia kehidupan seusai lamanya kelahiran yang pantas masa berlalu. Bertambahnya umur ini membuatkan tempoh dalam melaksanakan ibadah makin berkurang. Apatah pula diri ini terasa noda dan dosa kerana salah dan silap yang tidak pernah terlepas dari saban waktu. Terkadang perbuatan yang dianggap remeh menjadi berat, dan perbuatan yang berat cuba diambil remeh. Fitrah insani dalam diri ini yang mengenali kerdilnya sikap dan peribadi.

Usia yang kian meningkat banyak mengajar diri tentang ‘dunia kehidupan’ yang sebenarnya. Bukan mudah merentasi ‘lapangan’ dan hamparan dunia yang tidak pernah hilang akan cabaran, ujian dan ketahanan diri. Bahkan juga mental dan rohani juga terasa tercabar dengan sesuatu perihal. Masakan tidak dengan ragam dan kerenah manusia yang ‘membabi buta dan membuta tuli’. Bersifat ego dan keras kepala, belum lagi dengan idealnya bongkak dan angkuh dengan diri yang entah apa-apa.

Sudah sedari akan silap tapi masih meneruskan gahnya bersandiwara dengan ‘topeng’ hipokrit. Makan dalam. Kiasan dan mimik dikatakan sindiran. Teguran ucap kata dikatakan tiada adab. Sudah sedar tentang diri, masih tiada perubahan yang baik. Bahkan ‘sandiwara’ dan ‘cerekarama’ makin terasa suamnya.

Dalam bermonolog sendirian, terlintas di fikiran akan ‘attitude’ sebahagian manusia. Sebahagiannya sahaja. Mencari ‘penyedap’ saat memerlukan dan bila dah temui ‘nikmatnya’, hilang dan ‘ghaib’ penyedap itu. Begitu juga dengan sifat manusia. Tanpa lapisan, pandai mencari bila ‘berhajat’. Bila dan dipenuhi hajatnya. Yang memenuhi hajat menjadi tunggul semata-mata. Tunggul…!!!

Tunggul yang menjadi tempat bergantung ‘bersama’ sementara. Saat diberi keselesaan, senyuman manis terukir. Saat peroleh yang lebih ‘manis’, tunggul yang menjadi kebergantungan menanti masa untuk diinjak dan diketepikan. Ops, sudahpun terjadi sedemikian rupa. Nasiblah dikau wahai ‘tunggul’. Mencari saat perlu dan berhajat. Dilempar dan dibuang bila menjadi ‘penghadang’.


~ Aku Lelah Dalam Diam, Bisu Aku Kerana Letih ~

Puas dan puas mencari jalan penyelesaian.
Entah bila kan dapat ku temui ‘pintu’ keluar letihnya aku, lelahnya rohaniku…

Apakah masih ada…???

0 comments:

Post a Comment