Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Diskusi & Imtihan

Fatrah imtihan, fatrah peperiksaan bakal bermula tidak lama lagi. Ada yang sudah menjengah ke medannya. Masing-masing dengan jadual sendiri. Belajar dan ‘belajar’ dari segenap penjuru. Dari setiap aspek dan setiap cabang. Tidak kurang dengan sendirian dan diskusi bersama.

Usaha dan ikhtiar beriringan dengan istiqamah dan doa dipanjatkan kepada-Nya.

Pengorbanan diperlukan. Berjuang dan berusaha di ‘dataran perjuangan’. Lapangan yang datang silih berganti. Pencapaian dan tahap jua berubah setara dengan tandingannya. Dari bawah menuju ke atas. Silap percaturan, kembali ke asalnya.

Setiap usaha ada hasilnya, sepadan dengan apa yang kita lakukan, apa yang kita laksanakan, apa yang kita pertaruhkan selama mana kita bersiaga mempersiapkan diri menuju ke kamar medan perjuangan.

Teringat satu ungkapan dari seseorang tidak lama dahulu…

“…ngaji agama tapi dalam exam boleh pulak bincang dan meniru, tak dak guna kalau macam tu, tak dak berkat…”  - seumpamanya -

Hala tuju dan impian masing-masing dalam menggenggam sebuah kejayaan. Segulung ijazah adalah salah satu wacana dalam peroleh sebuah kejayaan. Kejayaan yang diimpikan setiap yang bergelar ‘penuntut ilmu’.

Ilmu yang diperolehi moga-moga tidak dipersia dan terabai. Ada ‘calar’nya tika mana tersasar dari ‘laluan’nya. Kurang dan lebih, silap dan salah, benar dan hakiki, adakala dipertikai. Namun begitu, ambillah manfaatnya.


“..Andai tidak mampu memperolehi semuanya, janganlah ditinggalkan semuanya..”

****************************************

'Rezeki Dalam Rezeki'

Alhamdulillah ^_^
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Terima kasih buat 'kalian' yang banyak membantu

Moga ditetapkan iman di atas jalan agamaNya
Diberi kekuatan dalam kehidupan seharian
Dibukakan pintu hati dalam menerima Islam dan dan seisinya dalam ketaatan padaNya
Dipermudahkan urusan duniawi ukhrawi
Diterangkan hati dalam hadapi imtihan yang menjadi ukuran dunia ini
Mudahan ada barakahNya dalam setiap derap langkah
Moga-moga sama kita semua 'najah' dunia akhirat
InsyaAllah ^_^

0 comments:

Post a Comment