Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Bumi Tarbiyah

Dalam kesibukan diri menjalani tugasan dan amanah yang dipertanggungjawabkan, masih ada lagi urusan sampingan yang tidak dapat diketepi. Urusan duniawi dan urusan ukhrawi perlu diseimbangi dalam menuju dunia hakiki di sana kelak.

Apa pun yang terjadi, setiap tingkah laku dan perlakuan kita samada perbuatan dan percakapan akan menjadi satu persoalan yang akan dirungkai satu demi satu. Satu persatu. Mana mungkin setiap derap langkah dan hembusan nafas kita terlepas dari pemerhatianNya. Subhanallah.

Amanah di ‘Planet MMY’ menjadi persinggahan sementara dalam meneruskan kelangsungan hidup insani. Medan di mana 1001 kenangan terimbau kembali. Mengimbas kembali sejarah dan imbauan 12 tahun, 13 tahun dahulu.

Setiap langkah di sini ada sejarahnya yang tersingkap serba satu. Suatu fenomema yang sukar ditafsir dengan lisan. Namun tidak mustahil untuk dirungkai dengan penghayatan. Manis pahit bicara. Manis pahit perlakuan. Manis pahit kenangan di bumi barakah ini sukar untuk ditangkis sepenuhnya biar pernah suatu ketika terkilan seribu bahasa bersama ‘derita’.

Dahulunya kepimpinan diteladani dan dipimpin di sini. Kepimpinan yang bersikap adil bukannya persamaan semata-mata. Kini dakwah tarbiyah kerohanian disemai semakin menujah ke kalbu sanubari. Penghayatan kerohanian dibajai sedari awal lagi. Sedari kaki bertapak masuk ke sini. Ada kemanisannya tersendiri.

Perubahan demi perubahan..
Seiring sejajar dengan pusingan waktu..
Pantasnya masa berlalu tanpa disedari..
Dunia realiti yang menjadi kenangan abadi..
Abadi sepanjang zaman..0 comments:

Post a Comment