Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

'Kehidupan'

Memasuki bulan Rejab pada kali ini berkesinabungan dengan pelbagai ujian kehidupan. Dengan keadaan dunia yang tidak menentu. Dengan ragam manusia yang tiada jawapan tepat. Dunia kini yang semakin lama semakin hipokrit dengan percaturannya. Di hadapan lain di belakang pula lainnya. Belum lagi berkelompok dan berkumpulan. Segalanya umpama mainan samudera.

Hidup mana yang tiada masalah..
Manusia mana yang tiada masalah..
Mereka yang tiada masalah jua bermasalah..
Masalahnya tiada masalah..
Apakah itu hanya fantasi khayalan semata - mata atau realiti kenyataan..

Tertarik dengan ungkapan insan cerdik pandai. “..absorb the pressure..” . Ya, benar sekali, serap tekanan itu dan suka ana katakan di sini supaya tekanan yang diserap itu diolah menjadi satu kekuatan dalaman diri untuk membantu dan menguatkan rohani dan isu dalaman. Hati. Perasaan.

‘Cantik’ andainya hati dan perasaan sesudah diproses itu menjadi bersih dan jernih dari prasangka yang tak diduga seiring sejalan bersesuaian pada caranya. Kena pada cara penyuciannya. Namun begitu, hakikat yang diketahui bahawa bukan mudah menjadikan prasangka itu jernih tulus mulus sepenuhnya. Akan wujud juga sedetik sebesar zarah sekalipun.

Tiada salah andai ada rasa berkeinginan mencuba ke arahnya..


Astaghfirullah..


0 comments:

Post a Comment