Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Ramadhan 1437H

Fatrah pertama daripada tiga fatrah di bulan Ramadhan telah pun berlalu. Fatrah yang di awalnya adalah fatrah kerahmatan. Rahmat Allah s.w.t. di bulan yang mulia ini. Meninggalkan kehidupan sedikit demi sedikit memakan masa tanpa disedari oleh kaum umat manusia sejagat.

Di awalnya adalah rahmat iaitu kasih sayang..
Di pertengahannya adalah maghfirah iaitu keampunan..
Dan di penghujungnya adalah pembebasan daripada api neraka..

“..Ketika mana datangnya bulan Ramadhan maka dibuka seluas - luasnya akan pintu - pintu syurga dan ditutup serapatnya akan pintu - pintu neraka dan dirantai , dibelenggu syaitan iblis Taghut dan seangkatan dengannya..”

Maka dengan nikmat mana lagi kita sebagai ummah akhir zaman ingin mendustakannya. Betapa agung dan pemurahnya sifat kasih sayang Allah Taala ke atas umat Nabi Muhammad saw, umat kekasihNya. Nikmat yang tidak putus kunjung tiba saat hidup dan mati kita, saat hembusan nafas pinjaman ini, saat tiap denyutan nadi dan jantung yang tiada henti kecuali mati. Mati yang bukan sementara.


Mati yang mana terputus segala urusan dunia.

(^_^)

0 comments:

Post a Comment