Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Bulan Allah ~Rejab~

Bulan yang mulia yakni 'Bulan Allah' kembali lagi. Kembali membawa sinar dan harapan bagi orang yang menantikan maghfirahNya. Selaut kesyukuran ku panjatkan buat Engkau dan Selawat dan Salam ke atas junjungan Agung Muhammad s.a.w. dan ahli keluarga Baginda seisinya, para sahabat dan umat Islam seluruhnya. Alhamdulillah andai kiranya dapat aku merasai lagi dan dapat lagi aku bernafas di atas muka bumi di dunia pinjaman ini. Pujian buatMu Yang Maha Esa dapat lagi 'menyentuh' bulanMu yakni bulan Rejab. Ku harapkan agar aku diberi kesempatan untuk bertaubat dan diberi peluang buatku dan ummah seluruhnya. Masing-masing dengan salah silap dan dosa yang tidak penah lekang, yang tidak pernah renggang daripada jasad kami. Janji yang telah diungkap oleh iblis laknatullah dalam menyesatkan bani Adam seluruhnya. Dari zaman berzaman. Makhluk yang tidak tahu erti penat lelahnya dalam menyesat dan menghapuskan Iman dan Taqwa yang bertahta di hati sanubari manusia yang bergelar Muslim.
Malang dan sedih bagi manusia yang mengaku Islam dirinya tetapi andai ditanya "Bilakah Rejab" "Bilakah Syaaban" dan "Bilakah Ramadhan"....jawapannya hanya "entah" "tak tahu". Lebih biadap lagi bilamana ada jawapan "tengoklah sendiri dalam kalendar" "tak pernah ambik tahu". Bukankah kurang ajar namanya. Opss, silap..!!! Bukan kurang ajar tapi 'terlebih ajar'. Sebab belajar terlebih tidak kena gaya maka beginilah jadinya.


Andai dulu para sahabat Rasullullah senantiasa menantikan detik dan saat bulan mulia ini, akan tetapi kita pada zaman 'maju' kini hanya risau bila hampirnya kita dengan Ramadhan. Entahlah apa puncanya..Fikir-fikirkan...
Apabila minat menjadi 'stalker' di dunia IT, segala macam yang dapat diperolehi samada sengaja atau tidak. Ayuh wahai para muslimin muslimat dan manusia seisinya tidak kira agamanya Islam atau tidak, sama-sama kita kongsi. Ana katakan sebegini kerana Islam hanya tinggal Islam sahaja. Sedih. 


Apa yang baik datangnya daripada Allah, yang kurang dan yang lemah adalah daripada hamba yang sememangnya 'miskin lagi dhaif'.


Sabda Nabi s.a.w. : "Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat."


Sabda Nabi s.a.w. : "Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku dan bulan Ramadhan bulan umatku." 


Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJ nya, Sya'ban dengan malam NISFU nya dan Ramadhan dengan LAILATUL QADAR nya. 


**************************************************************Malam awal Rejab mustajab doanya.
( Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi


* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi ( Firdaus )


* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya. 


* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalang dia daripada menjerumuskan diri ke dalam neraka
( panjangnya setahun perjalanan )


* Puasa empat hari pada bulan Rejab dielakkan daripada bala dan daripada penyakit yang berat dan dijauhkan daripada fitnah Dajal di hari kiamat. 


* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur. 


* Puasa enam hari pada bulan Rejab, apabila keluar kubur maka bercahayalah mukanya. 


* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka. 


* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga. 


* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab, keluar dari kuburnya lalu mengucap ia akan dua kalimah syahadah maka tidak ditolak dia untuk masuk ke dalam syurga. 


* Puasa 10 hari pada bulan Rejab, Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titian Sirat pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat
( dipermudahkan laluan sirat ).


* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga. 


* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s. 


* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya
( pembaharuan umur, seperti bayi yang baru lahir ).
Berkata Saidina Ali: 


* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun. 
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun. 
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun. 

0 comments:

Post a Comment