Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

~ Penghulu Segala Nabi ~

NABI MUHAMMAD S.A.W. MAKHLUK TERAGUNG

"
Nabi Muhammad s.a.w. meskipun sama kejadiannya dengan manusia lain di muka bumi ini, namun bentuk lahiriah dan rohaniahnya tidak sama. Baginda mempunyai keistimewaan yang sama sekali tidak terdapat pada manusia - manusia biasa. Sebagai manusia yang terbaik di atas muka bumi ini, Baginda dianugerahkan dengan keperibadian dan perwatakan yang istimewa kerana hanya pada Baginda terdapatnya contoh untuk diteladani untuk umat manusia sepanjang zaman hingga ke hari akhirat kelak.

 Secara umumnya, kita sekadar mendengar dan mengetahui keadaan yang zahir sahaja dan ini adalah gambaran yang diperoleh daripada unsur – unsur batin. Rupa paras seseorang boleh membantu menjelaskan keperibadian setiap individu. Ciri - ciri seperti bentuk badan, sifat fizikal dan rupa bentuk anggota adalah menggambarkan tentang akal dan akhlak seseorang. Begitulah jua dengan Nabi Muhammad s.a.w. yang mempunyai bentuk badan yang indah dan segak, namun tidak dapat digambarkan oleh mana-mana pelukis potret di dunia ini. Allah mengharamkan lukisan potret Baginda oleh sesiapa sahaja. Sungguhpun begitu sifat - sifat kecantikan baginda masih boleh diillusikan dan digambarkan melalui pertuturan dan riwayat para sahabat dan tabi'in. Begitu indahnya sifat fizikal Baginda Muhammad s.a.w. , sehinggakan seorang ulama’ Yahudi pada zaman Baginda yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman beliau dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda. Ulama’ Yahudi berkenaan terpukau dengan raut paras dan akhlak karimah yakni akhlak terpuji baginda yang sudah tentunya milik seorang Rasul Agung di muka bumi ini. Para sahabat yang selalu bersamanya sentiasa meneliti bentuk tubuh tokoh kesayangannya secara terperinci.


Di antara kata-kata mereka
yang pernah
melihat Baginda saw :-

v Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah. Aku melihat cahaya memancar dari lidahnya.

v Seandainya kamu melihat Rasulullah, kamu akan merasa seolah-olah sedang melihat matahari terbit.

v Aku pernah melihat Rasulullah saw di bawah sinaran bulan. Aku bandingkan wajahnya dengan bulan, akhirnya aku sedari bahawa Rasulullah saw jauh lebih cantik daripada sinaran bulan.

v Rasulullah saw seumpama matahari yang bersinar. Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah saw.

v Apabila Rasulullah saw berasa gembira, wajahnya bercahaya seperti bulan purnama dan dari situ kami mengetahui yang baginda sedang gembira.

v Kali pertama memandangnya, sudah tentu kamu akan terpesona

v Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat

v Wajahnya seperti bulan purnama

v Dahi Baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya. Urat darah kelihatan diantara dua keningnya dan nampak semakin jelas semasa marah.

v Mata Baginda hitam dengan bulu mata yang panjang

v Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.

v Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.

v Mulut baginda sederhana luas dan cantik

v Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.

v Apabila berkata-kata cahaya kelihatan memancar dari giginya

v Janggutnya penuh ( lebat )dan tebal menawan

v Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca. Warna lehernya putih seperti perak sangat indah.

v Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya

v Rambutnya sedikit ikal

v Rambutnya tebal kadang-kadang menyentuh pangkal telinga dan kadang - kadang mencecah bahu tapi disisir rapi

v Rambutnya terbelah di tengah

v Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat

v Dadanya bidang dan selaras dengan perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih daripada biasa

v Seimbang antara kedua bahunya

v Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya , jarinya juga besar dan tersusun dengan cantik

v Aku tidak pernah menyentuh sebarang sutera yang tipis mahupun tebal yang lebih lembut daripada tapak tangan Rasulullah s.a.w.

v Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik. kakinya berisi, di tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air. Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.

v Warna kulitnya tidak putih seperti kapur atau coklat tapi campuran antara coklat dan putih. Warna putihnya lebih banyak.

v Warna kulit Baginda putih kemerah-merahan

v Warna kulitnya putih tapi sehat

v Kulitnya putih lagi bercahaya

v Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh

v Badannya tidak gemuk

v Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak

v Perutnya tidak buncit

v Badannya cenderung kepada tinggi.  Semasa berada di kalangan orang ramai, baginda kelihatan lebih tinggi daripada mereka

v Sekalipun baginda miskin dan lapar tapi tubuhnya lebih gagah dan sihat daripada orang yang cukup makan. Aku tidak pernah melihat seorang lelaki yang lebih gagah dan berani daripada Rasulullah s.a.w. Begitu hebat personaliti dan ketokohan Baginda saw., makhluk terpuji dan teragung di atas muka bumi. Kesimpulannya Nabi Muhammad saw. adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman.


MORAL & IKTIBAR

Ø Nabi Muhammad saw. adalah manusia terbaik pilihan Allah.
Ø Sifatnya yang terpuji merangkumi aspek fizikal dan rohani.
Ø Atas sifatnya yang superior inilah baginda dilantik menjadi pemimpin seluruh manusia di dunia ini.
Ø Baginda adalah manusia mithali ( contoh teladan ) yang serba lengkap dan serba kamil ( sempurna ) dan layaklah baginda tidak disentuh oleh sebarang dosa lagi bersifat dengan maksum.


Kepimpinan Baginda sepatutnya menjadi contoh teladan kepada semua manusia di muka bumi Allah ini. Barangsiapa yang mentaati Allah tanpa mengakui kerasulan Nabi s.a.w., nescaya Allah tidak menerima keimanannya.

0 comments:

Post a Comment