Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Titipan

Pengorbanan Yang Tiada Pengganti
Ayuh, kita renungi sejenak. Sebagai santapan rohani kita.

Tiba - tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk..?” tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya  masuk seraya berkata, "Maaflah, ayahku sedang sakit.." kata Fatimah yang membalikkan badannya dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya kepada Fatimah.. "Siapakah itu wahai anakku?" "Tak tahulah wahai ayahku, orangnya seolah pertama kali aku melihatnya" tutur Fatimah lembut.  Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Pandangan yang sayu tetapi sejuk dipandang. Seolah - olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak di tatap dan dikenang sepenuhnya. "Ketahuilah wahai anakku Fatimah, dialah yang menghapuskan kenikmatan dunia yang sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia ini. Dan dialah malaikatul maut, malaikat yang mencabut nyawa setiap yg bernyawa, Izrail …" kata Rasulullah. Lalu baginda menyuruh Fatimah menjemput tetamunya itu masuk. “Masuklah ke dalam, ayahku mengizinkan engkau masuk” berkata Fatimah pada malaikat penghapus kenikmatan.

Maka masuklah malaikat Izrail dengan izin. Kerana di langit malaikat Izrail telah diberi pesanan oleh Allah s.w.t. “Pergilah dan ambilnya nyawa kekasihKu andai dizinkan. Jikalau tidak diizinkan, kembalilah semula…” ( seumpamanya )

Fatimah pun menahan teriakan tangisannya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kepada Izrail kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.

Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut roh kekasih Allah dan penghulu dunia ini. Para bidadari beratur menanti hadirnya ruh makhluk agung itu, Muhammad s.a.w. di pintu - pintu syurga.

"Jibril, jelaskan apa hak aku nanti di hadapan Allah..?" tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.
"Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menantikan ruhmu wahai Rasulullah. Semua pintu syurga terbuka luas seluas - luasnya menantikan akan kedatanganmu.." kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan dan kerisauan.

"Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" tanya Jibril lagi.
"Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?"
"Jangan khuatir wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku:
“Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali Nabi Muhammad dan umat Muhammad s.a.w.  telah berada di dalamnya.." kata Jibril. Rasulullah lega apabila mendengar jaminan tersebut daripada Jibril. Hilang segala kerisauan dan kekhuatirannya sebentar tadi.

Detik - detiknya semakin dekat, saatnya pengakhiran seorang insan kamil. Izrail memulakan tugasnya. Perlahan - lahan ruh Rasulullah ditarik. Paling perlaha sekali yang pernah dilakukan oleh malaikat Izrail. Kelihatan seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.

"Wahai Jibril, betapa sakitnya sakaratul maut ini."

Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan mukanya daripada melihat wajah Rasulullah. "Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu dariku wahai Jibril..?" tanya Rasulullah pada malaikat utusan wahyu itu. "Siapakah yang sanggup melihat kekasih Allah direnggut ajal..?" kata Jibril. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi. "Ya Allah, dahsyatnya nian sakaratul maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku..”

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya.
"Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimaanukum “
“peliharalah solat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu."

 Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.
"Ummatii, ummatii, ummatiii…"
"Umatku, umatku, umatku"

Dan, berakhirlah hidup manusia agung kehidupannya dan mulia di sisi Allah dan makhluk lainya yang memberi sinaran itu. Dahi baginda berpeluh sebagai tanda husnul khatimah.

Kini, mampukah kita mencintai sepertinya? Seperti mana sayangnya, cintanya Nabi kepada umatnya hingga penghujung nyawa. Masih memikirkan nasib umatnya. Langsung tidak memikirkan diri sendiri. Langsung tidak mahu menyusahkan dan membebankan umatnya sehinggakan minta ditimpakan azabnya sakaratulmaul ke atas diri baginda. Bukan untuk seorang tapi untuk seluruh umatnya.

 
“Allahumma sholli 'ala saidina Muhammad
wa ‘ala ahlihi wa ‘alaihi wa baarik wa salim”Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.

Apakah layaknya kita mendapat syafaat daripada Nabi Muhammad di akhirat kelak sedangkan kita jarang sekali mengingati dan berselawat ke atas Baginda. Sempurnakan diri kita sehingga terlalu ego dan bongkak di atas muka bumi Allah s.w.t. ini. Langsung tidak ada tanda syukur. Andai bersyukur sekalipun hanya ketika susah. Apabila merasai nikmat hilang, langsung hilangnya tanda syukur sebagai hamba. Sama – sama kita bermuhasabah dalam penghidupan kita yang terlalu singkat ini. Peringatan untuk diri ana jua. Untuk semuanya . Untuk Islam dan seisinya yang mengakui Islam agamanya. Subhanallah.

Mudah - mudahan  muslim yang lainnya juga ada timbul kesedaran untuk  mencintai Allah dan RasulNya, seperti Allah dan Rasulnya mencintai kita. Seprti kasihnya mereka terhadap kita.  Kerana sesungguhnya selain daripada itu hanyalah fana belaka.  Seindah fatamorgana yang entah bila kan perolehi.
Amin... 

*******************************************************0 comments:

Post a Comment