Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

Ketiga Terakhir


Ramadhan sudah pun memasuki sepertiga yang terakhir. Boleh dikatakan juga sepuluh yang terakhir. Pantas sudah masa berlalu meninggalkan kita. Meninggalkan satu tempoh masa yang dirasakan cukup pendek. Di awal Ramadhan merungut sana sini tentang tempoh yang panjang sama sekali dan kini Ramadhan sudah pun berada di ambang penghujungnya. Sayang seribu kali sayang andai ini Ramadhan kita yang terakhir , kita tidak mengambil peluang dan memanfaatkan sebaik mungkin. Tidak dinafikan bahawa hidup mati kita adalah qada’ dan qadr Allah s.w.t..

Kata-kata dari seorang ‘amurah’ kepada ana baru-baru ini……”dan sedihnya betapa ramadhan ini berlalu terlalu pantas…” Ya, memang benar Ramadhan yang dirasakan baru sahaja menjengah sudah mahu pergi meninggalkan kita. Risau dan tidak pasti sama ada Ramadhan yang akan datang mampu kita raikan bersama ataupun tidak.

Apa jua sekalipun, yang terbaik adalah daripada Dia. insya-Allah. (,”)(“,)

0 comments:

Post a Comment