Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

~Tabiat Di Bulan Ramadhan~ part 4

Seterusnya bila mana di penghujung Ramadhan, masjid-masjid dan surau terkadang suram dari jemaah. Mak Cik Mak Long sibuk dengan kuih raya nya. Tok Ngah Tok Lang pula sibuk dengan dodolnya. Kak Long Kak Ngah Kak Cik dan Cik Kak pula sibuk dengan hiasan rumah, kad-kad raya, dan segala macam lagi. Lagi sibuk mengalahkan mak menteri. Yang abang adik pula lagi sempoi, saja buat kalut kecoh dengan mercun meriam. Biar kasi letup depan mata. Baru jantan namanya.

“Pembebasan Daripada Api Neraka” di sepuluh terakhir Ramadhan bertukar kepada “Penghampiran Ke Jurang Neraka”. Ya Allah, jauhkanlah kami daripada azabnya neraka-Mu Ya Allah.

0 comments:

Post a Comment