Aku jadikan Surah Al-Quran itu Surat CintaMu Ya Allah.. Aku jadikannya teman hidup dimana jua ku berada.. Aku jadikan Solat, talian hubunganku denganMu Ya Allah.. Tatkala rindu syahdu melanda, bisikan Zikir menjadi penawar hatiku.. Ketika sujud, aku memohon agar Kau menerima segala amalanku.. Dalam Tahajud ku bisikan.. Ya Allah, moga Engkau letakkan aku b'sama yg Kau kasihi.. Dan panggilan pulangku, menjadi pertemuan pertamaku denganMu.. Ya ALLAH Kekasihku.. Engkau Yang Satu..

18 Ramadhan

Ada orang kata tazkirah diantara solat sunat terawikh tidak boleh dilakukan. Ana tanya semula ‘kenapa…???’ jawabnya ‘sebab ganggu orang lain nak lakukan ibadah, sembahyang’.

Ana pun tidak pandai sangat dalam bab ini. Apa yang boleh ana kongsi serba sedikit adalah apa yang ana dengari dan ana pelajari. Kalau salah tolong perbetulkan silap ana. Biasalah, ana pun dalam fasa ingin menuntut ilmu jua.

Sedari kecil ana sudah biasa dengan keadaan sebegini. Ada tazkirah ringkas seumpamanya yang dilakukan sewaktu solat sunat terawikh. Kebiasaannya solat 4 rakaat, berhenti seketika untuk tazkirah Ramadhan dan sambung semula hingga ke akhirnya. Ada yang lakukan selepas 8 rakaat mahupun selepas witir tapi mesti jemaah pakat-pakat ‘ghaib’ bukan. Ajaib.

Ana tertarik dengan satu ucapan dalam tazkirah yang ana dengar baru-baru ini. Ana huraikan sehaja. “…Ada orang yang tidak mahu masuk syurga. Siapakah orang itu…??? Iaitu golongan yang tidak mahu masuk dan menghadirkan diri ke majlis-majlis zikrullah. Majlis yang mengingati Allah. Dengan kata lain, majlis ilmu. Apakah tazkirah itu bukan daripada majlis ilmu. Iaitu Taman-taman syurga. Golongan inilah yang tidak mahukan syurga…”

Seperti ana bahaskan dalam artikel sebelum ini. Solat terawikh itu adalah sunat sedangkan menuntut ilmu itu adalah wajib. Tazkirah itu juga sebahagian daripada menuntut ilmu. Taman syurga. Jadi, yang manakah keutamaannya…???


Bila diajak ‘kutu rayau’ dan ‘geng lepak’ puak-puak jaminan 'ahli syurga' buat kebaikan, dibalas pula ‘kalau nak ceramah pergi la masjid surau’. Pandai pula menjawab. Aku pun nak bidas gak kalau lagu ni punya ceghita...‘ni mai nak habaq pi kat hampa..kalau hampa pi, aku pon tak heqan..tapi masalahnya hampa tak mahu pi’..


0 comments:

Post a Comment